In this post you will get An Insanely Dangerous Activity Reading Answers below in the tabular form and after that you can view explanation as well as locations of each and every question of this passage so in this post you will find everything about related to this passage. In this passage you will get a total of 13 questions of three different types and this passage is related to academic students so should only be done by the students who are taking their exam in the academic category. An Insanely Dangerous Activity Reading Answers is moderate in difficulty level so you will not have much difficulty finding the answers.
An Insanely Dangerous Activity Reading Answers
|14. B||21. SUFFICIENT TENSION|
|15. A||22. ONE FAILS|
|16. D||23. EQUALLY|
|17. RELEVANT DIVE TIME||24. PARTED (COMPANY)|
|18. (A) DIVE PLAN||25. STATISTICS|
|19. DECOMPRESSION STOPS||26. NEVER SEEN|
|20. GUIDE ROPE|
An Insanely Dangerous Activity Reading Answers with Explanation.
Answer 14: B
Location: First paragraph 3rd line from early 2011 to many times before.
Explanation: In the first paragraph, it clearly mentions that she had explored the cave many times before but there is little discussion about the photography also right after that we can see that it is written that she had a diving buddy. Right after you can see that they were unable to move the man oeuvre.
Answer 15: A
Location: Second Paragraph, second line from when to blind.
Explanation: Option B is incorrect as it is clearly stated in the passage that divers cannot swim vertically to the surface. Option C is also incorrect as the author does not talk about the frequency of experience of slit outs. Option D is also incorrect because there is no information about the team members staying behind. Option A is correct as return is stated to be difficult in narrow cave.
Answer 16: D
Location: Fifth Paragraph first two lines.
Explanation: Option B is not correct as paragraph says that Cave diving is considered to be safer than open sea diving. Option A, C and D are related to equipment and we can see in passage author says that the emergencies happen when divers are inadequately equipped. which clearly matches with option D. The author doesn’t talk about broken or bad equipment.
Answer 17: RELEVANT DIVE TIME
Location: Fourth Paragraph, fifth line, accompanied with relevent
Explanation: According to the paragraph progression is allowed if there is relevent dive time.
Answer 18: (A) DIVE PLAN
Location: Fourth paragraph last line.
Explanation: According to the passage it is clearly mentioned that a dive plan clearly followed and calculated.
Answer 19: DECOMPRESSION STOPS
Location: Fourth paragraph from, the next rule to adhere to this.
Explanation: According to the passage, the 2nd protocol is maximum depths and decompression stops needed.
Answer 20: GUIDE ROPE
Location: Fifth paragraph first line.
Explanation: It is clearly mentioned in the paragraph that guide rope must be used.
Answer 21: SUFFICIENT TENSION
Location: Fifth paragraph Third line.
Explanation: Author writes in the passage that sufficient tension must be kept often the rope is tied up at regular lengths in cave to ensure this.
Answer 22: ONE FAILS
Location: Fifth paragraph Last line.
Explanation: It can be seen in the paragraph that if one light failed to work then the dive is canceled for all team members.
Answer 23: EQUALLY
Location: Sixth paragraph and sixth line from another variation to kept balanced.
Explanation: In paragraph it is stated that each system is kept separately used equally.
Answer 24: PARTED (COMPANY)
Location: First paragraph, Fifth line.
Explanation: We can clearly see in the fifth line of the first paragraph writer says that Agnes died after she parted company from her diving partner
Answer 25: STATISTICS
Location: Last paragraph first line
Explanation: According to passage diving is safter than driving a car statistically according to some surveys.
Answer 26: NEVER SEEN
Location: Last paragraph, last Line.
Explanation: In paragraph it is stated that people find diving attractive because they get to see things which they never seen in life.
An Insanely Dangerous Activity Reading Paragraph
An Insanely Dangerous Activity
Agnes Milowka was one of the foremost cave divers in the world. Female, photogenic, and experienced, she had gained international recognition for her exploratory work in many underground caverns around the world. In early 2011, she entered Tank Cave, near Mount Gambier, a seven-kilometer maze of narrow tunnels – yet ones she had explored many times before. Deep inside, she parted company from her dive buddy to explore a tight passageway through which only one person could pass. What happened next will never be exactly known, but the nature of the cave suggests that she became disoriented during a ‘silt-out’. Unable to manoeuvre quickly, with visibility almost zero, she could not find her way back, and her air ran out.
Thinking of these last moments is disturbing, but illustrates the obvious dangers of cave diving. When anything goes wrong, divers cannot swim vertically to the surface, but must instead navigate the entire way back. The dive is immediately abandoned, but even with the full team at hand, the return is complicated by narrow tunnels, often lined with sand, mud, or clay, all of which can be easily disturbed – the dreaded ‘silt-out’ – where, in a few seconds, the diver is in a panic-inducing soup of sediment, virtually blind. Artificial light is swallowed in the pitch blackness, and there always needs to be sufficient breathing gas. In short, cave diving seems an insanely dangerous activity.
Yet the cave-diving community disputes this, arguing that their sport is actually safer than normal open-sea recreational diving. This is due to the much greater degrees of experience and training, and the special equipment used. Most fatalities that have occurred are a result of breaking accepted protocols, where improperly trained and inadequately equipped divers take caves well beyond their capabilities. Cave divers maintain that, if the rules and guidelines are followed, their sport becomes acceptably safe. In the rare cases where deaths have happened while following these, there have typically been unusual circumstances, such as unexpected currents or rock falls.
So, what are those protocols? There are five major ones, all decided upon after extensive accident analysis (the breaking down of accident reports to find their most common causes). Firstly, a cave diver should be trained and experienced. This is done in carefully documented components, each dealing with increasingly complex facets of cave diving, and accompanied with relevant dive time before progression onwards is allowed. The next rule is the same as with all diving, whether open-sea or cave. It concerns the maximum depths and the decompression stops needed to allow the release of dissolved nitrogen from the blood. This is all carefully calculated in a dive plan before entering the water, and every diver must strictly adhere to this.
The next two protocols each concern a vital piece of equipment. Firstly, a guide rope is an absolute necessity. This is secured at the cave entrance, and fed into the cave by the lead diver. Sufficient tension is always maintained, and often the rope is tied up at regular lengths within the cave interior to ensure this. In the event of a silt-out, all divers, in theory, can find this rope, using it to guide their way back to the cave entrance. Equally crucial are the lights. A diver without lights is effectively marooned, unable to go anywhere. Each diver is therefore required to have three independent sources: a primary, and two backups. These are checked under the water when entering the cave, and the protocol states that if even one of these fails, the dive is abandoned for all members of the team.
The final protocol is, in some ways, the most basic, and concerns the breathing gas. With no quick escape, the ‘rule of thirds’ prevails. Here, one third of the gas is reserved for exploring into the cave, one third for retreating out of it, and one third as a reserve in the event of an emergency, or to support fellow divers. Most protocols suggest keeping each third in a separate air system, so that the loss of one – for example, due to a valve rupture – will not imperil the other two. Another variation is to ensure that these three separate systems are used equally, so that the remaining air is kept balanced. Again, this is a defense against the loss of one system, maximizing the amount of air remaining for the return.
By following all such protocols, the risk is minimized, so that cave diving, as far as can be proven with the limited statistics available, is said to be safer than driving a car. Yet, as the sad death of Agnes Milowka shows, lethal mishaps can always occur. The question to be asked then is why anyone would want to dive into cold, confined, pitch-dark, subterranean cave systems in the first place. The answer is supplied by a cave-diving leader: ‘You get to see things that human beings have never seen before. Nothing on Earth can compare to that.’
Choose the correct letter, A, B, C, or D.
- Agnes Milowka was
A. famous for her photography.
B. familiar with Tank Cave.
C. diving alone.
D. Maneuvering too quickly.
- In cave-diving emergencies,
A. The return is difficult.
B. there is vertical escape.
C. divers often experience silt-outs.
D. some team members stay behind.
- Cave-diving accidents usually happen
A. when equipment breaks.
B. more than in open-sea diving.
C. with bad equipment.
D. with a lack of equipment.
Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.
|1st||have sufficient training and experience||Progression not permitted unless there is (17) …….|
|2nd||(18) …….. must be followed.||must have sufficient (19) …….|
|3rd||must use a (20) …….||must keep (21) …….|
|4th||must have at least three independent lights||Dives do not go ahead if (22) …….|
|5th||must obey rule of thirds||each system usually kept separate, sometimes breathed (23) …….|
Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.
After she (24) ……. from her diving companion, Agnes Milowka died, illustrating the dangers involved in cave diving, yet there are (25) ……. which prove it is acceptably safe, and the attraction of seeing sights (26) ……. before lures people on.
An Insanely Dangerous Activity Reading Answers passage talks about diving, its benefits, cons and many other things so it is a very interesting topic you will not feel bored while reading the passage. You will not find much difficulty to find answers if you do then check out the explanations of each question even after that you find any difficulty then please connect us through comments section we will help you for sure.